MMBCN » Blog » Exposició

Exposició

En commemoració del 10è aniversari de la seva obertura al públic, el Museu del Modernisme de Barcelona prepara una exposició excepcional on es mostraran els vitralls més destacats que formen part del seu fons, alguns mai abans exhibits. La mostra farà un recorregut des del vitrall de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX, parant especial atenció a la tècnica constructiva d’aquesta art decorativa.

A partir de mitjans del segle XIX, a Catalunya hi ha una progressiva recuperació de l’art del vitrall que tindrà el seu punt àlgid en el període modernista, amb una estela que s’allargarà fins ben entrat el segle XX. La rellevància que va tenir l’art del vitrall farà que sorgeixin una gran profusió  d’empreses que es  van dedicar a la seva producció com per exemple la de l’Eduald Ramón Amigó, Antoni Rigalt i Blanch, Maumejéan Hemanos, Camaló, Espinagosa o Antoni Bordalda, moltes d’elles presents en aquesta exposició.

Un dels canvis més significatius dins del món del vitrall d’aquest període serà el salt d’aquest art de l’ornamentació d’espais religiosos als espais domèstics. Aquest fet va produir una renovació i modernització de les temàtiques romanents, ja que aquestes peces es van incorporar en espais poc usuals fins aleshores. Veurem un predomini de les creacions basades en temàtica floral i vegetal, amb importants produccions de temàtica paisatgística. Així mateix, prenen protagonisme les  figures femenines al·legòriques, encara que els vitralls de temàtica religiosa no es deixaran de produir. En referència a aquestes diverses tipologies l’exposició estarà organitzada en diversos àmbits; un dedicat al món floral i vegetal, un dels motius principals del modernisme i un segon als temes figuratius, tan al·legòrics com religiosos, emfatitzant la representació de Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat.

L’altra innovació important serà la que es va produir en la tècnica. Els vitrallers prendran consciència de la vàlua de l’estudi i recuperació de les antigues fórmules de la producció del vitrall, així com també s’interessaran en la recerca de nous procediments, lligat amb la incorporació de les noves tecnologies que arribaven de l’estranger.

De totes aquestes noves tècniques a l’exposició ressaltarem i aprofundirem en el Cloisonné Glass, tècnica inventada a França però patentada a Anglaterra i introduïda a Catalunya gràcies al taller de Francesc Vidal i Jevellí, més concretament pel seu fill Francesc Vidal que va viatjar a Londres a aprendre aquest nou procediment. La tècnica, de gran bellesa però alhora de gran complexitat, consisteix en adherir en una superfície plana uns filaments de coure que modelen el dibuix. Aquests alvèols de coure es farceixen amb vidre esfèric o triturat de diverses mesures i tonalitats. En l’exposició es podran contemplar diverses peces executades en aquesta tècnica donat que tindrà un àmbit especialment dedicat.


Fatal error: Call to undefined function icl_get_languages() in /home/mmbcn/public_html/wp-content/themes/mmcat_theme/functions.php on line 805