MMBCN » Diada de Sant Jordi

Diada de Sant Jordi

El proper dissabte 23 d’abril, coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Llibre, és la ocasió perfecta per anar al Museu i gaudir de la iconografia modernista al voltant de la figura emblemàtica de Sant Jordi, patró de Catalunya. A més, gaudiràs d’un descompte del 15% en tots el llibres de la nostra botiga!

Quin és l’origen d’aquest dia tan especial?

Sant Jordi, Gaspar Homar Mezquida, Oli sobre seda i cotó, cap al 1907

L’origen del nostre sant es remunta a l’època medieval. Expliquen que un drac assolava un regne a la recerca de menjar, pel que els seus habitants van decidir sacrificar cada dia dos anyells i aplacar la seva fam i la seva fúria. A mesura que va anar passant el temps, els animals de la regió van ser desapareixent, i quan no va quedar cap, els van substituir per persones escollides per sorteig; les pèrdues eren recompensades pel drac amb enormes riqueses.

Cansats de perdre els seus éssers estimats mentre els membres de la reialesa no participaven en el sacrifici, els habitants van decidir escollir a la filla del rei. De camí al cau del drac, la princesa va ser trobada pel cavaller Jordi, qui va matar al drac i la va rescatar del seu funest destí. Es diu que de la sang del drac, que va brollar després de ser aconseguit per la seva llança, va néixer una rosa, que el cavaller va regalar a la princesa.

807 - Sant Jordi, c.1904

Sant Jordi, Alexandre de Riquer Inglada, oli sobre taula, cap al 1904

Des de llavors, a Catalunya, se celebra el dia del sant el 23 d’abril, i el costum dicta que els homes regalin una rosa a les dones, mentre aquestes regalen un llibre als homes.

Al modernisme, Sant Jordi va ser un dels punts claus de la iconografia artística, així com el motiu de la rosa. Convertida en símbol modernista per excel·lència, aquesta flor es troba representada en tot tipus d’obres i en diverses tècniques: talla en fusta i pedra, marqueteria, pirogravat, teixits, forja, pintura i orfebreria.

Troba el nostre stand de llibres al Passeig de Gràcia amb Consell de Cent!