El modernisme a peu. Ruta per descobrir la Barcelona modernista
Cada dissabte d’octubre, de 10 a 12 del matí, tindrà lloc en diferents escenaris de l’Eixample barceloní, una ruta que permetrà apropar-nos al modernisme més detallista.
L’activitat gira entorn a quatre temàtiques per a cadascun dels dies: la bellesa i virtuosisme de les vidrieres que omplen de color els carrers i edificis; els esgrafiats amb els seus dissenys cridaners decorant les façanes de cases emblemàtiques; el singular món iconogràfic animal d’una època rica en simbologia; i la delicadesa i artesania present en les elegants joies dels Masriera.
Esgrafiats modernistes a l’Eixample
El nucli urbà de l’Eixample, veritable museu de l’arquitectura modernista a l’aire lliure, ens serveix també de marc immillorable per analitzar les tècniques decoratives amb les que arquitectes i artesans ornamentaves les seves obres a la Barcelona del 1900. Entre aquestes tècniques, trobem la de l’esgrafiat, de llarga tradició a Barcelona, i que pren una nova embranzida amb l’eclosió del modernisme, tot cobrint de textures i colors les façanes i interiors dels habitatges de la burgesia barcelonina. El món de la natura, font d’inspiració inesgotable de les arts decoratives del modernisme, representa també en l’esgrafiat la principal protagonista per les seves creacions murals.
Recorregut: Façanes i interiors d’edificis d’habitatges dels carrers d’Aribau, Enric Granados, Balmes, Rambla de Catalunya i Passeig de Gràcia.
Vitrals modernistes a l’Eixample
Durant el modernisme amb l’efervescència de la burgesia, motor econòmic i social del nou Eixample, els vitralls agafaran gran protagonisme com a elements decoratius de les noves construccions finançades per aquesta emergent classe social, omplin l’Eixample barceloní de llum i color. El gust pels vitralls s’estendrà passant a decorar nous espais constructius: habitatges particulars, comerços, institucions.., etc. sense deixar de banda els edificis religiosos. Aquestes noves ubicacions també comportaran noves iconografies.
Amb aquesta ruta volem mostrar la riquesa del vitrall modernista a l’Eixample de Barcelona on trobem magnífics exemples d’aquest art.
Recorregut: Ausies March, 22 (Casa Antònia Puget) + Plaça Catalunya/Passeig de Gràcia (Casa Pascual Pons) + Passeig de Gràcia (Mansana de la Discòrdia)+ València / Rambla Catalunya (Farmàcia Bolòs ) + Diputació (Casa Garriga i Nogués) + Diputació (Seminari Conciliar)+MMCAT
El bestiari modernista
Animals mitològics, donzelles o les flors més exuberants són només alguns exemples de tot allò que amaguen un bon grapat d’edificis de l’Eixample. Per trobar-los, però, només cal aixecar el cap i admirar la vàlua d’uns tallers que van ser clau per fer possible l’esclat del moviment Modernista a Catalunya.
La pell d’aquestes construccions van servir de suport perquè els millors escultors, pintors i arquitectes deixessin volar la seva imaginació. En farem un repàs de molts d’aquests elements que, malauradament, sovint passen inadvertits per a l’enfeinat vianant. Sortirem a caçar símbols i al·legories tot prenent com a equipatge l’estimulant recomanació de l’escriptor Josep Pla: practicar la placidesa de l’art de badar.
Recorregut: MMCAT + Editorial Montaner i Simon (Aragó) + Passeig de Gràcia/Mallorca (Casa Batlló-Condes de Barcelona) + PG/València (Vidua de Marfà) + Mansana Discòrdia + Diputació (Godia/Berenguer) + MMCAT
Rere les passes dels Masriera
Una de les nissagues més interessants de l’època modernista són els Masriera. Una família que atresora entre els seus membres pintors, col·leccionistes i, per sobre de tot, joiers. Si a França és impossible parlar d’aquest art sense fer esment de René Lalique, a Catalunya el cognom Masriera és sinònim d’exquisidesa i originalitat en l’art de l’orfebreria.
Les famílies burgeses n’eren conscients i és per això que encarregaven els seus dissenys per decorar els salons o embellir el seu cos. Mirarem d’encaixar les peces del trencaclosques biogràfic dels Masriera, tot recordant on van establir les seves botigues i tallers. I, també, tindrem la possibilitat d’admirar algunes de les peces més espectaculars dels seus catàlegs a les vitrines del MMCAT.
Recorregut: Plaça Sant Jaume + Ferran + Rambla (H. Bagués) + P. Gràcia (Antiga Masriera) + Joieria Bagués-Masriera + MMCAT / La ruta inclou la visita a la col·lecció Masriera de l’Hotel Bagués i a la joieria Bagués-Masriera del Passeig de Gràcia.
Cada ruta es pot reservar per separat o bé en conjunt.
Es necessita fer una reserva prèvia:
932 722 896 / mmcat@mmbcn.cat
Programa: