MMBCN » El Museu » Orígens

Orígens

El març de 2010 va obrir les portes, com a entitat privada, el Museu del Modernisme de Barcelona al centre de la ciutat comtal, el primer i únic museu especialitzat en el període modernista a Catalunya. Per conèixer els orígens d’aquesta singular iniciativa, ens hem de remuntar fins a la dècada dels setanta, quan el matrimoni d’antiquaris Fernando Pinós i Maria Guirao, guiats per una profunda passió i dedicació per l’art i pel modernisme especialment, van iniciar la seva activitat com a col·leccionistes. Es van especialitzar en una època que aleshores amb prou feines gaudia de prestigi ni consideració, i van recopilar una gran quantitat de peces de valor artístic i històric incomparable, rescatant-les d’una llarga letargia.

Matrimoni Pinós

Matrimoni Pinós

La tasca que van emprendre va ser àrdua, a causa que en aquella època tota manifestació modernista era incompresa i injuriada en favor de les noves tendències artístiques. Molts dels edificis modernistes van ser abandonats, demolits, i els objectes i peces d’art que hi havia, venuts o emmagatzemats com simples elements del passat, per la qual cosa van caure en unoblit injust amb el pas dels anys. Amb prou feines existien estudis i recerques sobre l’època, cosa que va fer d’aquesta dedicació un dur encara que únic projecte que avui és motiu d’orgull i objecte d’admiració en l’àmbit internacional.

Actualment, l’especialització historiogràfica i el rigor de les recerques modernes han tornat a col·locar el Modernisme i les seves manifestacions en el lloc històric i cultural que es mereixen i constitueix un dels símbols d’identitat més característics del territori català. La intenció de Fernando Pinós i María Guirao de revitalitzar el moviment, la tasca pionera que van dur a terme en aquest camp i la seva vocació de difusió pública els van portar a mostrar la seva passió per l’art modernista en forma de museu: el Museu del Modernisme de Barcelona, una col·lecció permanent dedicada al gaudi de tothom.