MMBCN » La col·lecció » Arts Decoratives

Arts Decoratives

Joaquim Mir i Trinxet, Vita

Joaquim Mir i Trinxet, Vita

Els conceptes teoricoculturals del modernisme es van estendre en aquesta època més enllà de les grans arts, fins arribar al món dels oficis i l’artesania. La nostàlgia per un passat històric i els cada vegada més nombrosos estudis sobre l’art medieval van propiciar la recuperació de tècniques antigues, a les quals es va sumar un extraordinari desenvolupament en el camp del disseny. Amb motius cada vegada més originals, els models dels quals eren extrets tant de la naturalesa com d’antigues i exòtiques civilitzacions, molts arquitectes, pintors, escultors i nombrosos artesans de la ciutat van iniciar col·laboracions molt fructíferes.

Francesc Vidal Jevellí, El cisne y la mariposa

Francesc Vidal Jevellí, El cigne i la papallona

En aquest moment és quan les denominades ‘arts menors’ deixen el segon pla per ser elevades a la categoria d’art. Moltes de les obres de la col·lecció conjuminen la iconografia i simbologia modernista amb tècniques que els artesans anaven perfeccionant. D’aquesta comunió van resultar bellíssimes composicions de ceràmica, forja, vidre i altres materials, que en nombroses ocasions apareixen fusionats en una mateixa obra decorativa, ja sigui una peça de mobiliari o una composició escultòrica. Així mateix, objectes de la vida quotidiana que sempre van posseir la senzillesa pròpia de la seva finalitat funcional, amb els nous conceptes modernistes es converteixen en elegants i creatives obres d’art, amb un tractament propi de camps com la joieria.

En aquesta època resulta de gran importància el treball en vidre, que recupera tècniques com el cloissoné; les grans i petites vidrieres emplomades deixen d’adornar exclusivament els edificis religiosos per formar part de façanes, patis, sostres i una infinitat de racons de les cases burgeses i els edificis públics. Per la seva banda, la ceràmica és desenvolupada a un important nivell decoratiu i artístic. Les composicions de trencadís, que Gaudí utilitzavatant, els mosaics i altres peces apareixen per primera vegada amb dissenys de gran originalitat. En l’àmbit de la forja i els metalls, s’impulsen tallers dedicats exclusivament al tractament artístic de petits i grans objectes plens de moviment i motius animals i vegetals, com a complements d’edificis, mobles i obra exempta.

Germans Masriera, Juego de dos tazas

Germans Masriera, Joc de dues tasses