MMBCN » Festes de Santa Eulàlia

Festes de Santa Eulàlia

Els dies 11, 12, 13 i 14 de febrer Barcelona celebra les festes de la seva santa patrona, amb un seguit d’activitats arran de la ciutat. El Museu del Modernisme ofereix als visitants, durant aquests quatre dies, l’oportunitat de visitar el museu i l’exposició temporal Mestres de la marqueteria, l’art de la fusta, amb un 30% de descompte sobre l’entrada general.

logo àliga blau amb datesSanta Eulàlia

El rerefons llegendari sobre la santa es remunta a l’època romana, quan una nena de 13 anys, criadora d’oques, va acudir al governador de la ciutat de Barcino (Barcelona en llatí) per exigir accions contra les atrocitats que es cometien contra els cristians. Després de refusar renunciar a la seva fe, va ser condemnada a 13 martiris, un per cada any de vida. Un dels més coneguts en l’imaginari popular va consistir a ser llançada per una baixada en un barril ple de vidres i de claus; avui aquesta baixada és coneguda com la Baixada de Santa Eulàlia, situada al Barri Gòtic de la ciutat.

Des del segle XIII les seves relíquies es troben a la Catedral de Barcelona, i ??en el claustre habiten 13 oques en memòria de la santa. La seva festa major coincideix amb la setmana del dia 12 de febrer, i comparteix patronat amb la Mercè. L’oblit dels barcelonins de Santa Eulàlia a favor d’aquesta provoquen les llàgrimes de tristesa que causen les pluges de setembre, coincidint amb la celebració de la Mercè.