MMBCN » Blog » CIGARRILLOS PARÍS AL MUSEU DE LA GARROTXA

CIGARRILLOS PARÍS AL MUSEU DE LA GARROTXA

El Museu de la Garrotxa exposa fins al 14 d’abril els 46 cartells originals que es van presentar als concursos de “Cigarrillos París” els anys 1900 i 1901, i que conformen una de les col·leccions més importants de cartells modernistes d’Europa.

Manuel Malagrida, nascut a Olot l’any 1864, va emigrar a l’Argentina amb 26 anys, després de treballar a Barcelona i París. Deu anys després de la seva arribada, era considerat l’empresari més important de la industria del tabac al país llatinoamericà i propietari de “Cigarrillos París”.

El concurs organitzat l’any 1900 es convocà a nivell nacional argentí i tingué gran ressò en la comunitat artística del moment. S’hi van presentar 118 propostes, de les quals se’n poden veure 23 a l’exposició de la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. El segon àmbit de l’exposició mostra els cartells del segon concurs, de l’any 1901. En aquest cas es va internacionalitzar la participació, fet que provocà un augment notable del nombre de propostes rebudes, passant de les 118 del 1900 a les 555 de la segona edició. D’aquest segon concurs cal destacar la participació de Ramon Casas, però també la de Xavier Gosé, Laureà Barrau o Alphonse Mucha, entre molts altres.

“Amor” d’Aleardo Villa (Ravello, 1865 – Milà,1906) – 1r premi del concurs de 1901 © Museu de la Garrotxa
“Montmartre” Ramon Casas (Barcelona, 1866 – 1932) 3r premi del concurs de 1901 © Museu de la Garrotxa

Les obres presentades en la primera edició del concurs varen ser exposades al Teatro Nacional de la ciutat de Buenos Aires durant el desembre de 1900. Segons sembla, les 31 obres guanyadores de la segona edició, havien de formar part d’una exposició que Malagrida pretenia portar a les principals ciutats europees. Barcelona fou la primera ciutat en poder contemplar les peces seleccionades en una exposició que es va inaugurar el dia 3 de maig de 1902. No es té coneixement que després d’aquesta mostra se n’organitzés cap més fora de Catalunya.

L’any 1903 Manel Malagrida va contraure matrimoni amb Teresa Pons i Pullès. Aquest fet marca la trajectòria biogràfica de l’empresari olotí, ja que, de mica en mica es desvincula de la seva relació amb l’Argentina i s’estableix a cavall entre Barcelona, Premià de Mar i Olot. A partir de 1910 seran contínues les seves aportacions a la millora de la ciutat, així com també les donacions a institucions benèfiques.

Manuel Malagrida va morir a Barcelona el dia 15 de maig de 1946. La seva família féu donació al Museu de la Garrotxa de 43 dels cartells exposats avui, durant la dècada dels vuitanta. A aquesta donació s’hi ha de sumar els 3 cartells que deixà en dipòsit el mateix Malagrida l’any 1906. Tots 46 conformen aquesta col·lecció excepcional que custodia el Museu de la Garrotxa i que es pot veure fins al dia 14 d’abril.

 

Aquesta pàgina també està disponible en: Español

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada