MMBCN » Blog » Cusachs. La Milicia y el Arte

Cusachs. La Milicia y el Arte

El Museu del Modernisme de Barcelona acull des del dijous 27 de juny l’exposició organitzada pel Ministerio de Defensa Cusachs, la Milicia y el Arte que podrà visitar-se fins al diumenge 29 de setembre.

La  mostra reuneix la pràctica totalitat de l’obra del pintor procedent dels fons de titularitat del Ministerio de Defensa. Setanta-una peces de sis museus, unitats, centres i organismes del Ministerio així com tres obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya i dos dels nostres fons.

El pintor Josep Cusachs va ser un cronista extraordinari del món militar. La seva vasta experiència castrense li conferí una mirada directa i participativa basada en la naturalitat, l’elegància i la senzillesa. Incontestable en afers d’àmbit militar, durant la seva vida demostrà un domini extraordinari del dibuix i del retrat. El mateix Ramon Casas li va fer un retrat com a mostra d’amistat i admiració, incloent-lo entre els personatges públics de la época.

La seva gran capacitat com a dibuixant, capaç de captar un gest un moviment o un volum atorga a les seves obres tant de campanya i batalla com les més costumistes, una veracitat inusual. Com indica l’especialista Daniel Giralt Miracle –treballava com un fotògraf o un cineasta modern. Tots els angles són interessants per trobar el punt de vista ideal”.

El seu ampli repertori ens mostra un talent enorme a través d’un naturalisme anecdòtic,  que constitueix una visió colorista del món militar protagonitzada per personatges anònims i modests. La seva pintura és el reflex d’un món en què predominava un sentit de la vida profundament marcat per l’ètica i l’espiritualitat. Es podria dir que la carrera de Cusachs ha estat una trajectòria brillant i veloç, igual que els magnífics cavalls que pintava. Un bon militar, un home del seu temps i un pintor excepcional.

Aquesta pàgina també està disponible en: Español

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *